Skip to content Skip to footer

Mit jelent az anesztézia?

A Helyi érzéstelenítés típusai fogászati kezeléseknél

Mit jelent az anesztézia?

A Helyi érzéstelenítés típusai fogászati kezeléseknél

A helyi érzéstelenítés egy jelentős előrelépésnek számított a fájdalmakkal járó fogászati kezeléseknél, elsősorban a szájsebészeti beavatkozásoknál. Az elve alapján elektromos jelekkel blokkolják az idegeket, amivel bizonyos fokú érzéketlenséget okoznak a kívánt területen.

A Helyi érzéstelenítés típusai fogászati kezeléseknél

A fogászatban használt érzéstelenítéseknek három fő csoportja van, amik a fogászati implantátum beültetésének különböző módszerei  szerint alkalmazhatók:

  • Kontakt anesztézia – ami a fogzománcot érzésteleníti, annak is csak a felszínét.
  • Helyi anesztézia – 2-3 fog érzéketlenségét tudja elérni
  • Regionális anesztézia – az egész állkapcsot érzésteleníti.

Fogorvosaink ezeket a technikákat alkalmazzák a kezeléstől függően, legyen szó akár implantátum beültetéséről, szájsebészeti beavatkozásról, vagy egyéb protetikai kezelésről.

Napi rutin a fájdalom csillapítása

A helyi érzéstelenítés a fizikai fájdalomérzékelést szünteti meg, azonban igény szerint a szájsebészeti beavatkozások során altatásra is van lehetőség. A Medicover Fogászaton az összes fogászati kezelés teljesen fájdalommentes, ezért az altatást csak akkor szoktuk javasolni, ha az eset feltétlenül indokolja.

A fentiek miatt a lokális anesztéziához elengedhetetlenek az alábbi területek ismeretei – mint az anatómia, pszichológia, farmakológia, illetve az technológia naprakész ismerete is döntő sikertényezőnek számít.

Pácienseink klinikánk számos kezelése előtt átesnek helyi anesztézián, mely során általában injekciós tűvel fecskendeznek érzéstelenítő anyagot a kezelni kívánt területre. A szükséges dózis befecskendezését követően egy percen belül kezd el hatni, a szabályoknak megfelelően toxikus hatás nélkül.

Bizonyos esetekben okozhat előre nem látható allergiás reakciót az érzéstelenítés szájsebészeti beavatkozás közben. Ezért mindenképp ajánlott fogorvosát tájékoztatni gyógyszerérzékenységéről és allergiájának pontos típusáról.

Az érzéstelenítést gyakran együtt emlegetik egy hormonnal: az adrenalinnal. Fogászati és szájsebészeti beavatkozás közben növeli a hatékonyságot.  Ezen kívül képes enyhíteni a vérzést az által, hogy csökkenti a vércukorszintet, növeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást. Emiatt fogorvosaink nem javasolják a helyi érzéstelenítést azoknak a pácienseknek, akiknek diabéteszük, magas vérnyomásuk, vagy koszorúér-betegségük van.

Anesztézia után

Helyi érzéstelenítést követően, például fogimplantátum beültetése esetében, elővigyázatosnak kell lenni, kerülni kell az ajkak, az arccsont és a nyelv mozgatását, valamint magát a nyelést is, amíg az érzéketlenség tart. Ezeket az utasításokat gyerekek számára is ajánlják. A mélyharapás okozta károk könnyen összehasonlíthatók nagyobb égési sérüléssel, melyek lassabban is gyógyulnak szájsebészeti beavatkozást követően.

A közhiedelemmel ellentétben a terhesség, vagy a szoptatás alatt is lehet alkalmazni helyi érzéstelenítést, ha fogászati kezelésről van szó. Terhesség alatt biztonsággal alkalmazható, pl. ha fogbeültetésről beszélünk, ami az állkapocs csontot érinti. A fájdalom elleni harc sokkal károsabb a magzatnak, mint maga az érzéstelenítés, ami alatt egy szájsebészeti kezelés elvégezhető.

Az érzéstelenítés benne van a fogászati kezelések árában?

A helyi érzéstelenítés nem szerepel az árlistánkon, ennek oka, hogy a fogászati kezelések díja tartalmazza ezt. Más szóval a fogászati díjak nem változnak a helyi érzéstelenítés dózisától függően sem, amit sebészeti beavatkozás, vagy protetikai kezelésnél használunk.