Skip to content Skip to footer

Porcelán héj vagy korona? Melyik lenne számomra a megfelelő?

Fogászati kezelés

Porcelánhéj vagy korona? Melyik lenne számomra a megfelelő?

Az elmúlt években a porcelánhéjak egyre népszerűbbé válnak. Ennek ellenére kevesen ismerik a különbséget a porcelánhéj és a fogkorona között, ezért nem meglepő, hogy nehéz eldönteni, hogy foghéj vagy korona legyen-e a választott kezelés. Ebben a bejegyzésben megpróbálunk a leggyakoribb kérdésekre válaszolni. A személyre szabott vélemény tekintetében természetesen a legegyszerűbb, ha fogorvosával konzultál.

Le kell csiszolni a fogat porcelánhéj felhelyezése előtt?

Sokan úgy gondolják, hogy jobban járnak a kerámia héjjal, mint a kerámia koronával, mivel a fogkorona alatt teljesen le kell csiszolni a fogat. Azonban számos esetben ez nem több, mint 1 mm lecsiszolását jelenti. A foghéj esetében ez valóban sokszor még ennél is kevesebb, csak a zománcot távolítja el a fogorvos.

Fogászatunkon kizárólag prémium minőségű anyagokkal dolgozunk. Ez azt is jelenti, hogy legmodernebb fogászati héjainkkal már lehetőség van kisebb fogrések eltakarására, esetleg kisebb torlódások korrigálására vagy akár a fog természetes fehérségének visszaadására. Néhány esetben korábban porcelánkoronát használtunk volna, de a mai modern porcelánhéjak segítségével ezek a korrekciók már könnyebben megoldhatóak.

Porcelánhéj vagy korona

Szükséges devitalizálni a fogat, mielőtt felkerül rá a héj vagy a korona?

Foghéjat nem teszünk devitalizált fogra, ezekre fogkorona kerül. Fogászati klinikánkon arra törekszünk, hogy a fogkorona felrakásához is tartsuk a fogat életben lehetőleg. A kezelés utáni rendszeres vizsgálatokon kimutatható, hogy az így életben tartott fogak többnyire továbbra sem halnak el.

Milyen helyzetekben választja a fogorvos a koronát a fog helyreállításához?

Ha az első fogak rossz állapotban vannak, egymásra torlódtak vagy nagy a rés közöttük. Fogorvosaink minden elhalt fog esetében koronát szoktak javasolni. Fogcsikorgató pácienseinknek is inkább a koronát ajánljuk, mivel az erősebb és jobban a helyén marad, mint a foghéj.