Skip to content Skip to footer

Implantátum – Az ideális páciens

A dohányzás káros hatásai a fogimplantátumra

Implantátum – Az ideális páciens

Az ideális páciens fogimplantátumhoz

Bizonyára Önben is felmerült már, hogy mielőtt fogimplantátum beültetése mellett döntene, jó lenne tudni, egyáltalán orvosilag lehetséges-e. Ebben a cikkben különböző szempontok alapján próbálunk segíteni, vajon Ön is ideális páciens a fogimplantátum behelyezéséhez?

Kétségkívül a fogimplantátum a lehető legtartósabb és leghatékonyabb fogpótlási lehetőség, de egészségi állapotunk és káros szokásaink megnehezíthetik a megfelelő beépülését.

Megfelelő szájhigiénia

Megfelelő szájhigiéniás szokások betartása esetén a legtöbb páciens fogbeültetése sikeres. Ezért is fontos hangsúlyoznunk, hogy az egészséges fogíny a fog implantátumok tartósságának sarokköve. A műfogakat minden nap ápolni kell, fogkefe és fogselyem hsználata egyaránt fontos. Emellett ne feledkezzünk meg a rendszeres fogorvosi vizsgálatokról sem, hogy ha gond merülne fel, azt rögtön kezelni lehessen.

Amennyiben többet szeretne megtudni a szájsebészeti beavatkozást követő megfelelő szájhigiéniás szokásokról, olvassa el témába vágó cikkünket ide kattintva.

Elegendő csontozat

Nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű állkapocs csonttal rendelkezzünk, mely kellő alátámasztást tud nyújtani a fogimplantátumnak, ezáltal hosszútávú stabilitást biztosít. Ahhoz, hogy az implantátum biztonsággal rögzüljön az állkapocsban, vastag, erős és sűrű csontszövetre van szükség. Ha a páciens nem rendelkezik a megfelelő csontmennyiséggel, félő, hogy az implantátum nem bír majd a rágóerővel és akár tönkre is mehet a csontpótlás.

De honnan tudhatjuk, hogy megfelelünk-e a kritériumoknak? Hogyan derül ki, megfelelő mennyiségű és minőségű csontozattal rendelkezünk-e ahhoz, hogy állkapcsunk megtartsa az implantátumot?

A csont minőségét több módszer együttes használatával tudjuk mérni. Egyrészt panoráma röntgent készítünk, másrészt pedig CT-t is, mely 3D-ben mutatja az állkapocs állapotát és a fogorvos ezek alapján eldöntheti, szükséges-e csontpótlás vagy arcüregemelés. Ezzel könnyedén eldönthető, hogy ha történt is csontveszteség, a megmaradt csontozat minősége lehetővé teszi-e a csontpótlást vagy sem.

Ellenjavallatok

Bizonyos egészségügyi állapotok az implantátum kilökődéséhez vezethetnek, éppen ezért esztétikai fogorvosa, egy szájsebésszel együttműködve felméri egészségügyi állapotát még a sebészeti beavatkozás előtt. Az elsődleges felmérés a fogak, az íny, a fogászati előzmények és általános egészségügyi állapotának alapos kivizsgálását és kiértékelését jelenti, így ha az alábbiak közül csak egy-egy eset áll fenn, esetleg enyhébb formában, még nem feltétlenül lehetetlen a fogbeültetés.

Akut fogínygyulladás

Ez az egyik legfontosabb befolyásoló tényező implantátum behelyezésekor, mivel ez a leggyakoribb oka a fog elvesztésének vagy éppen az állkapocs csontveszteségének. Így előbb a fogínygyulladást kell kezelni, az implantátumok csak eztán kerülhetnek helyükre.

Erős dohányzás

A dohányzás nem csak magát a sikeres implantálást akadályozza, de a gyógyulási folyamatot is hátráltathatja. Mégpedig azért, mert a dohányzás gátolja a megfelelő véráramlást az implantátumot körülvevő ínyszövetben és ezáltal az implantátumot körülvevő csontszövetben is.

A nemdohányzók, illetve akik felhagynak a dohányzással, sokkal jobb esélyekkel vágnak bele a fogbeültetésbe, mivel a szájhigiénia fenntartása különösen fontos, főként csontpótlás után.

Fogcsikorgatás

Emiatt a rossz szokás miatt túl nagy nyomás nehezedik a fogimplantátumokra és esetleges kilökődéshez vezethet. Ha hajlamos a fogcsikorgatásra, éjszakai védősínre lehet szüksége, mely segít megelőzni az implantátumokra helyezett koronák lepattogzódását, repedését vagy letörését.

Szeretne többet megtudni a fogbeültetésről a Medicover Fogászaton?

Olvasson bele többi témábavágó cikkünkbe!

Teendők a fogbeültetést követően – a szájsebész tanácsai Önnek

A fogbeültetés három egyszerű lépése

Csontpótlás – ideális megoldás a fog implantátum megtartására!

A fog implantátumok előnyei – tudjon meg mindent a témáról!

blank
close-link