Skip to content Skip to footer

Implantátum – Az ideális páciens

A dohányzás káros hatásai a fogimplantátumra

Implantátum – Az ideális páciens

Bizonyára Önben is felmerült már, hogy mielőtt fogimplantátum beültetése mellett döntene, jó lenne tudni, egyáltalán orvosilag lehetséges-e. Ebben a cikkben különböző szempontok alapján próbálunk segíteni, vajon Ön is ideális páciens a fogimplantátum behelyezéséhez?

Kétségkívül a fogimplantátum a lehető legtartósabb és leghatékonyabb fogpótlási lehetőség, de egészségi állapotunk és káros szokásaink megnehezíthetik a megfelelő beépülését.

Megfelelő szájhigiénia

Megfelelő szájhigiéniás szokások betartása esetén a legtöbb páciens fogbeültetése sikeres. Ezért is fontos hangsúlyoznunk, hogy az egészséges fogíny a fog implantátumok tartósságának sarokköve. A műfogakat minden nap ápolni kell, fogkefe és fogselyem hsználata egyaránt fontos. Emellett ne feledkezzünk meg a rendszeres fogorvosi vizsgálatokról sem, hogy ha gond merülne fel, azt rögtön kezelni lehessen.

Fogbeültetés

Amennyiben többet szeretne megtudni a szájsebészeti beavatkozást követő megfelelő szájhigiéniás szokásokról, olvassa el témába vágó cikkünket ide kattintva.

Elegendő csontozat az implantátum beültetéséhez

Nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű állkapocs csonttal rendelkezzünk, mely kellő alátámasztást tud nyújtani a fogimplantátumnak, ezáltal hosszútávú stabilitást biztosít. Ahhoz, hogy az implantátum biztonsággal rögzüljön az állkapocsban, vastag, erős és sűrű csontszövetre van szükség. Ha a páciens nem rendelkezik a megfelelő csontmennyiséggel, félő, hogy az implantátum nem bír majd a rágóerővel és akár tönkre is mehet a csontpótlás.

De honnan tudhatjuk, hogy megfelelünk-e a kritériumoknak? Hogyan derül ki, megfelelő mennyiségű és minőségű csontozattal rendelkezünk-e ahhoz, hogy állkapcsunk megtartsa az implantátumot?

A csont minőségét több módszer együttes használatával tudjuk mérni. Egyrészt panoráma röntgent készítünk, másrészt pedig CT-t is, mely 3D-ben mutatja az állkapocs állapotát és a fogorvos ezek alapján eldöntheti, szükséges-e csontpótlás vagy arcüregemelés. Ezzel könnyedén eldönthető, hogy ha történt is csontveszteség, a megmaradt csontozat minősége lehetővé teszi-e a csontpótlást vagy sem.

Ellenjavallatok implantátum esetén

Bizonyos egészségügyi állapotok az implantátum kilökődéséhez vezethetnek, éppen ezért esztétikai fogorvosa, egy szájsebésszel együttműködve felméri egészségügyi állapotát még a sebészeti beavatkozás előtt. Az elsődleges felmérés a fogak, az íny, a fogászati előzmények és általános egészségügyi állapotának alapos kivizsgálását és kiértékelését jelenti, így ha az alábbiak közül csak egy-egy eset áll fenn, esetleg enyhébb formában, még nem feltétlenül lehetetlen a fogbeültetés.

Akut fogínygyulladás

Ez az egyik legfontosabb befolyásoló tényező implantátum behelyezésekor, mivel ez a leggyakoribb oka a fog elvesztésének vagy éppen az állkapocs csontveszteségének. Így előbb a fogínygyulladást kell kezelni, az implantátumok csak eztán kerülhetnek helyükre.

Erős dohányzás

A dohányzás nem csak magát a sikeres implantálást akadályozza, de a gyógyulási folyamatot is hátráltathatja. Mégpedig azért, mert a dohányzás gátolja a megfelelő véráramlást az implantátumot körülvevő ínyszövetben és ezáltal az implantátumot körülvevő csontszövetben is.

A nemdohányzók, illetve akik felhagynak a dohányzással, sokkal jobb esélyekkel vágnak bele a fogbeültetésbe, mivel a szájhigiénia fenntartása különösen fontos, főként csontpótlás után.

Fogcsikorgatás

Emiatt a rossz szokás miatt túl nagy nyomás nehezedik a fogimplantátumokra és esetleges kilökődéshez vezethet. Ha hajlamos a fogcsikorgatásra, éjszakai védősínre lehet szüksége, mely segít megelőzni az implantátumokra helyezett koronák lepattogzódását, repedését vagy letörését.

Szeretne többet megtudni a fogbeültetésről a Medicover Fogászaton?

Olvasson bele többi témábavágó cikkünkbe!

Teendők a fogbeültetést követően – a szájsebész tanácsai Önnek

A fogbeültetés három egyszerű lépése

Csontpótlás – ideális megoldás a fog implantátum megtartására!

A fog implantátumok előnyei – tudjon meg mindent a témáról!