Skip to content Skip to footer

Mi a fogpótlás és milyen típusai léteznek?

Fogpótlás

Mi a fogpótlás és milyen típusai léteznek?

A fogpótlás azon eljárások összessége, melyekre akkor van szükség, amikor a páciens fogának egy darabja, vagy az egész fog hiányzik, esetleg maga a fog olyan állapotban van, hogy már menthetetlen.

A fogpótlás lehet rögzített (fix), vagy kivehető (vagy rögzített kivehető fogsor). A rögzített pótlások többnyire foghidak és fogkoronák, vagy fogsorok.

Mit is jelent a fogászati implantátum?

A foggyökér mesterséges pótlását nevezzük fogimplantációnak, mely az állkapocsba előre kifúrt lyukban helyezkedik el. Erre kerül a korona, a teljes híd,vagy a kivehető rögzített fogsor. A fogimplantátum anyaga titán, ez nem irritálja a környező szöveteket, azaz biokompatibilis.

Mi az a korona és milyen típusai vannak?

A fogkorona nem más, mint rögzített fogpótlás, ami az ínyvonal feletti fogcsonkra, adott esetben fogimplantátumra van felhelyezve.

Amennyiben maga a fog oly mértékben sérült, hogy kezelésekor nem alkalmazható sem fogtömés, sem fogbetét, a korona lehet a célravezető megoldás. Anyagát tekintve a legelterjedtebb típusok a préskerámia koronák, a porcelán koronák, valamint a cirkónium koronák.

A fogkoronát leggyakrabban akkor alkalmazzuk, amikor nagymértékű foganyag hiány áll fenn fogtörés vagy elhanyagolt fogszuvasodás következtében. Fogtengely korrekcióból -, illetve esztétikai okokból (kusza fogak, nagy rések egyes fogak között) kifolyólag is felhelyezhető a korona.

A korona készítésének lépései

Mi az a híd és mire alkalmas?

A fogászatban a híd a keletkezett foghiány pótlására alkalmas. A fogászati híd, felépítését tekintve fogkoronákból áll. A korona csak egy fogra készül, míg a fogászati híd viszont több fogpótlására nyújt teljes körű megoldást. Létezik szomszédos fogakra -, valamint implantátumra épülő híd is.

A fogászati híd jellemzői és előnyei

A híd jellemzői

A fogra épülő hídnál, a foghiányt környező fogak megfelelő kialakítását követően van lehetőség a híd felhelyezésére. Feltétel azonban, hogy a környező fogak teljesen épek és egészségesek legyenek. Csak ez teszi lehetővé, hogy szakembereink olyan állapotot alakítsanak ki, hogy a híd megfelelően, stabilan illeszkedhessen rajtuk.

A fogra épülő hídhoz a hidat tartó ép fogak felszínének lecsiszolása szükséges, hogy az illesztés tökéletes legyen. Maga a csiszolás nem veszélyezteti a fogak egészséges állapotát. Ezzel a módszerrel néhány hét alatt elkészül a tökéletes esztétikai élményt nyújtó fog, mely hűen adja vissza a természetes fogak kinézetét. Rágásnál azonban érdemes kicsit körültekintőbbnek lenni egyes ételek (keményebb falatok) fogyasztásakor

Az implantátumra épülő híd jellemzői

Az implantátumra épülő híd esetében nincs szükség a foghiányt környező ép fogak lecsiszolására, valamint a beültetett implantátum révén a keményebb falatok rágása is biztonságosabb. A hiány területén elhelyezkedő csont terhelése egyenletes lesz, a csontsorvadás kockázata nélkül.

Híd felhelyezése 2 implantátumra több hiányzó fog pótlására
Híd felhelyezése 2 implantátumra több hiányzó fog pótlására
Teljes körhíd 6 implantátumon teljes fogsor pótlására
Teljes körhíd 6 implantátumon teljes fogsor pótlására
All-on-4 fogsor behelyezése
All-on-4 fogsor behelyezése

Mit érdemes tudni a kivehető fogsorról?

fogsor olyan fogpótlási módszer, mely azon páciensek számára nyújt hatékony megoldást, akik fogainak jelentős része, adott esetben az összes foga hiányzik. A protézisek célja az esztétikai és rágó funkció teljes helyreállítása.

fogsorok esetében létezik rögzített, kivehető és rögzített-kivehető típus is. Mindhárom típusnak megvannak a maga előnyei. A kivehető fogsort speciális ragasztóval kell a fogínyhez rögzíteni. Ez a fogpótlás kevésbé stabil, de könnyebb tisztítani, illetve az ára is kedvezőbb. A rögzített fogsornál a teljes körhíd vagy a részleges fogászati híd az implantátumokhoz van rögzítve, ezért teljesen stabil és nem kell ragasztani, emiatt komfortosabb, nem esik ki a szájból. Ezen kívül természetesebb vele a harapás és a rágás is a stabilitása miatt. A rögzített-kivehető fogsornál implantátumok biztosítják a fogpótlás stabilitását, azonban a fogsor kivehető, és így könnyen tisztítható. Ennél a fogpótlásnál stég (fém híd) vagy lokátorok (kis fémgolyók) kerülnek az implantátumra, amelyek a számukra a protézisben kialakított helyre pattintanak be és úgy tartják helyén a fogsort.

Stéges fogsor 4 implantátumon
Stéges fogsor 4 implantátumon
Gömb retenciós, lokátoros fogsor két implantátumon
Gömb retenciós, lokátoros fogsor két implantátumon
Kivehető fogsor
Kivehető fogsor
Teljes körhíd 6 implantátumon teljes fogsor pótlására
Teljes körhíd 6 implantátumon teljes fogsor pótlására
Tulajdonság Rögzített Kivehető fogsor
Komfortérzet Kiváló
blank
Közepes
blank
Esztétika Kiváló
blank
Nagyon jó
blank
Illeszkedés Kiváló
blank
Közepes
blank
Stabilitás Kiváló
blank
Közepes
blank
Teherbírás Magas
blank
Közepes
blank
Rágás Akár a saját
blank
Odafigyelést igényel
blank