Skip to content Skip to footer

Mindennapos szájápolási tanácsok fogimplantátum esetén

Mindennapos szájápolási tanácsok fogimplantátum esetén

Mindennapos szájápolási tanácsok fogimplantátum esetén

Mindennapos szájápolási tanácsok fogimplantátum esetén

A szájhigiéniás ajánlások betartása nemcsak azért jó döntés, mert így a szájsebészeti beavatkozást követően támogatni és akár le is lehet rövidíteni a gyógyulási időt, hanem egyben ez a kulcsa a fogimplantátumok hosszú távú megtartásának, a fogpótlás és környezetének egészségesen tartásának is.

Azt is szeretnénk hangsúlyozni, hogy amellett, hogy a Medicover Fogászaton az implantálás sikerességi rátája kb. 98,6%-os, nagyon fontos a fogbeültetés környezetében található szövetek egészségének megőrzése, hiszen ez biztosítja a mesterséges foggyökerek akár egy életen át tartó megtartását.

Éppen ezért a fog implantátumra rögzített fogpótlás tisztítására pont annyira van szükség, mint a saját fogak napi szintű ápolására.

Szájápolás fontossága implantátum esetén

A mindennapos szájhigiéniai előírások részletes kifejtését megelőzően nem árt azt is átgondolni, mivel jár az, ha ezek a fogápolási teendők nem rendszeresek vagy teljes mértékben mellőzi őket a páciens.

A lepedék ugyanúgy felgyülemlik a fog implantátumra épített porcelán vagy cirkónium fogkorona körül, mint a saját fog esetében, emiatt a fogbeültetést és környezetét is tisztítani kell az íny védelmében. A felgyűlt lepedék komoly gyulladást is előidézhet az implantátumot körülvevő szövetekben, az íny kontúrja alatt, ami könnyen csontpusztuláshoz vezethet. Emiatt pedig kilazulhat az implantátum, és akár ki is eshet idővel.

A fogimplantátum napi szintű karbantartásának lépései

Amennyiben Ön szeretné elkerülni a fent említett szövődményeket, kérjük, olvassa el és tartsa be az alábbi listán szereplő lépéseket annak érdekében, hogy sokáig megőrizhesse stabil és természetes küllemű fogpótlását.

Próbáljon a lehetőségeihez képest egészségesen étkezni

szájsebészeti úton történő fog implantátum beültetésének napján azért még ne csapjon nagy lakomát. A puha ételekből álló étrendről azonban kb. egy hét múlva fokozatosan visszaállhat a megszokott állagú ételekre. A megfelelő tápanyag bevitel a közérzetén is javít, nem is beszélve arról, hogy a beavatkozást követően a szervezetnek sok energiára van szüksége a gyógyuláshoz, amit a megfelelő étkezéssel szintén tud biztosítani saját magának.

Kerülje, vagy hosszabb távon hagyja abba a dohányzást

Az köztudott tény, hogy a dohányosoknak közvetlenül a fogbeültetést követően sokkal nagyobb az esélyük arra, hogy elfertőződjön az érintett terület. Emellett lassíthatja a sebgyógyulást is a regenerálódási időszakban, valamint veszélyeztetheti a fogbeültetést megelőző csontpótlás sikerét is.

Használjon antibakteriális szájvizet

A szájöblögető használata nemcsak a friss lehetel miatt fontos, hanem azért is, mert segítségével el lehet távolítani az ártalmas baktériumokat és tisztán lehet tartani az íny szélét, amely érintkezik a fog implantátummal, és amit a fogselyem, illetve a fogkefe sem ér el. Azonban kérjük, vegye figyelembe, hogy a szájvíz használata nem helyettesíti a napi szintű fogmosást és fogselyem használatát.

Mosson legalább naponta kétszer fogat

Annak érdekében, hogy gyengéden, mégis hatékonyan tisztíthassa fogait, válasszon puha sörtéjű fogkefét és fluorid tartalmú fogkrémet. A mesterséges fogkoronák már nem szuvasodhatnak, függetlenül attól, milyen anyagból készültek.

Ettől függetlenül ajánlott a reggeli és esti fogmosás, ugyanis az ételmaradék beragadhat a fog implantátum köré, amit, ha felgyülemlik, idővel egyre nehezebb eltávolítani onnan. A teljes szájüreg tisztítása, beleértve a fogkoronát és az ínyt, segíthet abban, hogy a fogbeültetés tartós maradhasson.

Használjon fogselymet naponta egyszer

A napi rendszerességgel végzett fogselymezés segít megszabadulni a gyulladást okozó baktériumoktól, így használatával az implantátum környezetének az egészsége is megóvható. Amennyiben a fogínygyulladás eléri a fog implantátumot, ún. peri-implantitis (az implantátum körül levő puha és kemény szövetek pusztulása) alakulhat ki, ami komolyan veszélyezteti a mesterséges foggyökér megtartását az állkapocs csontban.

Az ilyen szövődmények elkerülése érdekében javasolt a fogselyem rendszeres használata, amelyhez megtalálhatja az Ön számára alkalmas selymet vastagság, ízesítés szerint. A megfelelő fogselyem kiválasztásához kérje ki fogorvosa véleményét.

Vegyen részt rendszeresen szűrővizsgálatokon

A rendszeres fogászati szűrésen való részvétel nemcsak azért fontos, hogy meggyőződhessen arról, hogy a fog implantátum stabilan rögzül a csontba és az őt körülvevő szövetek és fogíny egészséges. A vizsgálat során készíttethet röntgenfelvételt is, amelyről megállapítható, hogy a porcelán vagy cirkónium fogkoronák megfelelően helyezkednek-e el és megőrizték-e továbbra is funkcionalitásukat.