Skip to content Skip to footer

7 tény, amit tudni kell a fogimplantátumokról

Implantátum röntgenen
1. A fogimplantációs kezelés

A fogimplantáció a foggyökér mesterséges pótlása, mely egy, az állkapocsba előre kifúrt lyukban helyezkedik el, ez a fogimplantátum. Erre kerül a fogpótlás, azaz a korona, a teljes híd vagy a kivehető fogsor. A fogimplantátum titániumból készül, anyaga nem irritálja a környező szöveteket, biokompatibilis, ezáltal tökéletesen illeszkedik a csontszövetbe.

A fogimplantátumra feltett új fogak olyanok, mint a természetes fogazat. Magabiztosan lehet vele enni, rágni, mosolyogni vagy nevetni, akárcsak a páciens saját fogaival.

2. A fogbeültetés előnyei
  • a fogimplantátum tökéletes megoldás a kivehető fogsorok pótlására
  • segít egészséges fogai megőrzésében, hiszen nem kell őket lecsiszolni, ha nem kell az összes fogat pótolni
  • biokompatibilis
  • élethosszig tartó fogászati megoldás fogpótlásra
  • nem rákkeltő
  • kiváló ár-érték arány
A fogimplantációs kezelés
3. Amikor a fogimplantátum a legjobb megoldás

Íme néhány ok, amiért mindenképpen érdemes elgondolkodni a fogimplantátumon:

  • Foghiány esetén a szomszédos fog elmozoghat az üres hely irányába, ezáltal meglazul az egész fogsor. Ez nehézségeket okozhat a rágás során, emésztési problémákhoz vezethet.
  • Ha nem cselekszünk rögtön, az állkapocs csontállománya megritkulhat. Ez az arc eltorzulásához vezethet.
  • Evés közben ételmaradék kerülhet a résbe, ami a szomszédos fogakra lehet negatív hatással.
  • Továbbá, a hiányzó metszőfogak akadályozhatják a beszédet, és ennek következtében a páciens elveszítheti önbizalmát.
4. Fontos tudnunk, nem minden esetben lehet fogimplantátumot behelyezni

Speciális vizsgálatok nélkül lehetetlen meghatározni, kinek van szüksége csontpótlásra és kinek nincs a fogimplantáció előtt. Röntgen felvétel és CT felvétel is szükséges ahhoz, hogy felmérjük a csont sűrűségét és mennyiségét, illetve hogy teljesebb képet kaphassunk a környező anatómiai felépítésről (például az idegekről), amelyek szintén érintettek lehetnek a beavatkozás során. A fogorvos úgy ítélheti meg, hogy a csontnak szüksége van megerősítésre, csontpótlásra vagy arcüregemelésre ahhoz, hogy megfelelően rögzüljön a fogimplantátum.

Fogimplantátum beépítés után
5. Fogimplantátum beépítés után

A fogimplantációs szájsebészeti műtét után felléphet erősebb fájdalom, megduzzadhat az állkapocscsont, mely belül érezhető és kívülről is látható.

Ez elég gyakori, mivel az implantációs szájsebészeti műtét komoly beavatkozás a szervezetbe. Fájdalom esetén érdemes fájdalomcsillapítót bevenni. Ezekkel kezelhető az első napok műtéti fájdalma. Ezen felül javasolt jeges borogatást tenni az arc érintett részére, ezzel elősegítve a duzzanat mielőbbi lelohadását. A fogorvosok antibiotikum szedését is előírják a rendes gyógyulás érdekében.

A varratokat általában 7-10 nappal az implantációs műtét után szedik ki a fogorvosok.

A Medicover fogászaton felszívódó varratokat használunk, ezáltal megkímélve pácienseinket a felesleges utazgatástól. Emellett a fájdalomcsillapítót, antibiotikumot és jégtasakot díjmentesen biztosítjuk pácienseink részére.

6. Gyógyulási idő

A gyógyulási periódus hossza attól is függ, hogy pontosan hova lett beültetve a műgyökér. Az alsó állkapocsba ültetett fog általában gyorsabban gyógyul, mint a felső állkapocsban. Ez azt jelenti, hogy az alsó állkapocsba történő fog implantáció során a fogászati kezelés következő lépése akár 2-4 hónapon belül is megvalósulhat.

A szakma szabályai alapján érdemes 3-6 hónapot várni a felső állkapocsba helyezett fogimplantátum gyógyulásáig.

7. Kockázatok

Vérzés és az érzéstelenítés hatása: javasoljuk, hogy ne üljön volánhoz közvetlenül a szájsebészeti beavatkozás után, ne egyen a következő néhány órában, és ne végezzen intenzív testmozgást (beleértve a sportolást és a szaunázást is).

A kezelés után fennáll a fertőzésveszély lehetősége. Éppen ezért fontos a fogorvos szájhigiéniai útmutatásainak betartása. Ne használjunk szájvizet az első napokban és ne piszkáljuk, szívogassuk a friss sebet vagy heget. Ezekkel csökkenthető a fertőzésveszély.